SALSA Z MEXIKA

na své cestě do Mexika jsem ochutnal poprvé Salsu. Pálivá omáčka není dnes už pro nikoho ničím zvláštním. Ale proč vlastně mexičané jedí TAK pálivé věci. Oni jsou bytostně přesvědčeni, že je to zdravé. A pro nás je nejzajímavější skutečností to, že asi je to pravda. Některé nemoci vůbec neznají, se zažíváním mají mnohem menší problémy než evropané.
Znáte to - dostáváte ji třeba ještě před jídlem, k ochutnávce s kukuřičnými chipsy, nebo s nachos.
Dělají se z rajčat. Buď z vařených, nebo z čerstvých. Stačí mít mixér, rajčata, chillia pár druhů koření.

POTŘEBUJEME
300g rajčat (nejlépe čerstvých) - oloupeme je
1 cibule
2 stroužky česneku
1/2 lžičky chilli (někdo i celou lžičku)
1,5dl krájených papriček
sůl

POSTUP
Vše dáme (bez soli a papriček a chilli jen cca polovinu) do mixéru a protočíme.
Ochutnáme a přidáváme sůl, papričky a chilli - a protočíme.
Necháme vychladnout (trochu ztuhne).



PS: … a na limetku z místního trhu bych málem zapomněl :-)

ing. Michal Šindelář
cestovní kancelář NOMÁD

PS: příští článek musím věnovat plackám, jak je OPRAVDU mexičané dělají :-)