SARMA

Sarma je typický balkánský pokrm, nenáročný na přípravu, ale velice chutný. Jedná se o dušené závitky ze směsi mletého masa a rýže zavinuté v zelných listech nebo v listech vinné révy. V Makedonii se někdy podává i s rajskou omáčkou ochucenou česnekem. Lze podávat také s jogurtem.

SUROVINY
listy z hlávkového zelí (nebo velké listy vinné révy) mleté maso 250 g
rýže 125g
cibule 1-2 ks
olej
mletá paprika
sůl
pepř mletý
saturejka
petrželka

POSTUP
Na oleji osmažíme cibulku do zlatova, přidáme mleté maso a smažíme, než se vypaří šťáva. Pak přidáme rýži a necháme ji zesklovatět. Přimícháme koření, přilijeme 1/2 l vody, necháme zavařit a odstavíme, než se vsákne voda.
Syrové listy zelí opláchneme, zavineme do nich masovou směs, podlijeme troškou vody a pečeme ve vyhřáté troubě na 230 °C, nejdříve přikryté 15 minut, poté snížíme teplotu na 180 °C a pečeme mírně přes hodinu.



Lenka Aliti
cestovní kancelář NOMÁD